推薦活動

19 Nov 2019 - [投資論壇] 和「經濟商學院」連續第五年合作公開講座順利完成

自2015年起連續第五年,和「香港經濟日報 - 經濟商學院」舉辦 收費 講座 ,每年都有 約 300人參與 ,今年 因找到合適場地不易,座位減至200人多少少,結果於 活動兩星期前已報名爆滿,當天基本上也座位滿滿,於近月整體氣氛差勁下,實屬難得,無言感激! 今年 講座題目改為...

Thursday, February 09, 2006

9 Feb 2006 - 抽到4,000股精熙國際(2788)

筆者抽到4,000股精熙國際(2788),明天上市。此股超額認購二百多倍,據說8成認購資金為台資,似為捧同鄉場。精熙國際(2788)評論好壞參半,看看上市後走勢如何!

有興趣對此股加深了解,可按此回顧筆者於1月30日之推介


(按一下上圖可放大)

(Contact: micjacq@gmail.com)

13 comments:

James said...

我也抽到四千股,請問簡兄會長線持有否?會否於首日增購?

簡志健 (Michael Kan) said...

需看看上市後之走勢。

精熙國際(2788)初步目標為$3.25,要端視有沒有大投資者或莊家(台資?)加以炒作。上市或需平走一段時間後才漸漸上升,若跌破$2考慮止蝕。

增購?暫時看定啲,因市場資金近日走勢飄忽。

W君 said...

今次間公司幾好人, 不以上限定價.
其實您地申請時要申請幾多, 先中到四千股?

估估下, 明天開市如高開, 可能會之後下滑, 不妨在開市左右放咗佢, 等跌完後再撈番. 相反, 如平開/低開, 便不應放 (除非個勢真的唔定, 一開即瀉, 但小心突然反彈).

注意: 以上只是憑經驗斷估, 最好的做法當然是看圖做人.

W君 said...

漏了一句!
本人覺得高開比平/低開的機會大!
說不定會於$2.5-2.7高開!

s01lyc52 (ron) said...

新股好難看圖(不準)
我覺得要看明日大市怎樣 (外圍l美股都不錯)

我覺得第一日有 15%增幅是可以走的, 因為呢隻不是太有信心, 市場主要看金額同壽保股。

另外, 保昌(562)今日又再跌到 4.375 離我的止蝕位愈來愈近 (若跌到4.3 走了好過)

Anonymous said...

我於恒生入12000股抽到4000股。
據聞暗盤價是2.65,超額200幾倍而冇用上限價都有d意外。

James said...

我於恒生入12000股抽到4000股。
據聞暗盤價是2.65,超額200幾倍而冇用上限價都有d意外。

W君 said...

James,
>我於恒生入12000股抽到4000股。
超額200倍都可以抽中33%.
是不是太幸運, 或者其實很多人都係咁?
本人係這方面唔識計. 超額200倍不是應只有約1/200機會抽到?!

>據聞暗盤價是2.65,超額200幾倍而冇用
>上限價都有d意外。
係law! 所以話間公司幾好人! 比錢人賺!

今日一看圖, 原來唔係有好多短命鬼抽, 一開市就飆升, 跟著橫行, 連放都省番!

如想買2788, 現在是否時候買?

Anonymous said...

Hi Michael,

Just want to leave a short to encourage your hard effort. I like to read your comments.

Edmond

W君 said...

唉! 乜原來可以抽到咁多!
早知我都訓身去抽啦!
我想要對抽新股重新估計!

計真D! 原來一日已升成64%!
嘩! 真係一日致富, 真的好過炒期指!
自己該死! 睇好精熙國際(2788)都唔去抽. 今日開市又唔記得睇精熙! 掛往睇期指!
仲害死我D朋友, 我仲叫唔好抽睇定先!

咪升咗咁多! 小心會慢慢咁跌! 抽了的朋友, 走人為上! 如要回升時, 買入都唔遲!

james said...

200超額應該係以10%散戶認購,而高超額倍數好似會有回撥機制,由一成變五成。

簡志健 (Michael Kan) said...

另外,怎樣分配股份應是由保薦人及大股東商討決定,有時並散户,有時益大户

W君 said...

簡兄:
其實我一直都想知點估計抽到股份的百分比. 通常是不是抽得多就[b]比例上[/b]應中得多?

您提過"有時益散户,有時益大户", 是不是暗示抽得少有時反而中得多, 有時即不然?